Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.
Cikkek

Megvalósult!

Megvalósult a 2017-1-HU01-KA219-035924_1 szerződésszámú "Zöld ünnepek és jeles napok projektmódszerrel és

élménypedagógiával az óvodában" című projekt.

 Óvodánk koordinálásával tartalmas és élményekkel teli programokat valósítottunk meg a Székelyudvarhelyi (RO)

Villanytelepi Napköziotthonos óvodával és a Bl. Salkaházi Sára Iskolaközpont ( SZLO) Napocska óvodájával közösen.

Köszönjük minden részvevőnek az együttműködést!


NTP-OTM-pályázat 2018

Tehetséghét

1. A 30 órás szakmai program, kisebb módosításokkal megvalósult. A műhely foglalkozásokon a gyerekek megtanultak relaxálni, befelé figyelni, érzéseiket, érzelmeiket mozgással kifejezni.

 2. Állathangok utánzása, hangképzéssel és hangszerekkel, relaxáció digitális eszközök használatával a Vidám Vándorok előadásában.

3. Orsi koncert: ének és mozgás fejlesztés, önálló előadásra buzdítás, szabad ritmikus mozgás, tánc.

4. Aranykapú Népművészeti Egyesület előadása népi kismesterségek bemutatása (fonás, szövés, textil virágok készítése, méhész, fazekas stb.) családi nap keretében. A délutánt aktív, főként finommotorikát fejlesztő tevékenységek jellemezték, kézzelfoghatóvá, csinálhatóvá tettük a dalainkban szereplő tevékenységeket, ünnepeket. A napot dramatikus előadás zárta. Az előadás rendkívül sikeres volt, komplex módon ötvözte a torna, bűvészet, zene  eszközeit mesébe ágyazva. Gyermekeket, szülőket egyaránt aktív részesévé tette az előadásnak, azzal együtt éltek, átélték a mondanivalót és együtt örültek a sikereknek. 

5.Táncház: A gyönyörű idő lehetővé tette a szabadba szervezést, meghívott zenekar és táncpedagógus előadása. Népi körjátékok, hangszer ismertető és sok-sok tánc családi nap keretében. Meghívott pedagógusok is részt vettek az eseményen, ahol zárásként szakmai tapasztalatainkat osztottuk meg. A hangsúly az önfeledt táncon és mozgáson volt, valamint a közösségépítésen. A népviseleti bemutató a program pihentető része volt.

6.A szülők kemencében, üstben főznek, sütnek hagyományos népi ételeket, a családok összedolgoznak a program sikerességéért. A nap során bemutatták a gyermekek tudásukat, szépen népviseletbe felöltözve nyitották a programot. Külön öröm volt számunkra, hogy a Kárpátaljáról érkező gyermekek képesek voltak együtt táncolni a mi csoportunkkal, ezzel erősítve kapcsolatunkat és igazolva, hogy a zene-tánc közös nyelv.

 


Nyertes pályázat

A Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda az Emberi Erõforrás Támogatáskezelõtõl 750.000-forint támogatást nyert a Szent Jácint tehetségpont mûködéséhez. A támogatásból a "Bóbita"-tánccsoport ruhatárát frissítjük fel és rendezvényt szervezünk 2018-ban.


Szent Márton követői napjainkban

"Szent Márton követői napjainkban" címû pályázat keretében óvodánkban a gyermekek és a szülők örömére különböző programokat valósítottunk meg.

- 2016. 10. 17-én a Szegedi Miniszínház látogatott el a gyerekekhez "Róka Rudi házat épít" címû darabjával, amely a Józseg Attila Mûvelődési Házban került megrendezésre. Az előadáson óvodánk valamennyi csoportja részt vett, a gyerekek érdeklődve nézték az előadást.

 

- 2016. 10. 18- án az anyukákat hívtuk közös barkácsolásra a csoportokba. A közös tevékenységre sok anyuka el tudott jönni, gyermekükkel az egész délelőttön át tartó program során jókedvûen tevékenykedtek. Készültek fejdíszek, kis kosárkák libával, só-liszt gyurma képek, papírból készült libák, lámpások. A délelőtt folyamán intézményünkben a szakolyi Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Szolgáltató Központ kézzel készített termékeiből vásárolhattak az érdeklődők.

 

- 2016. 10. 19-én az apukáké volt a főszerep, tökfaragásra invitáltuk őket. Nagyon ötletes tervekkel érkeztek reggel a csoportokba, majd a délelőtt folyamán ügyesen ki is faragták azokat a hozott tökökből. Készült baglyot, macskát, templomot ábrázoló faragott tök és még sok más nagyszerû munka. Az elkészült munkák megtekinthetők az óvoda előkertjében. Különösen sötétedés után a legszebbek, ekkor mécsesekkel világítjuk meg őket.

 

- 2016. 10. 20. Főzés a nagymamákkal

Ha családról van szó, a nagyszülőket sem hagyhatjuk ki. Márton hetünk negyedik napján a nagymamákat hívtuk közös sütésre, főzésre. Szemán Zsolt minden csoportnak 1 libát adományozott, melyet reggel a nagymamák készítettek elő a főzéshez. Amíg a finom pörkölt elkészült, a Csipet- csapat csoport gyermekei néptánccal örvendeztették meg a nagyszülőket. Az ebéd elfogyasztásakor pedig mindenki megkóstolhatta a libából készült pörköltöt.

Ez úton is  köszönjük Szemán Zsoltnak a liba adományt.

 

- 2016. 10. 21-én a Szivárvány csoport Szent Márton legendája címmel színdarabot mutatott be. A gyerekek érdeklődve nézték az előadás során jelmezbe öltözött társaikat.


Szent Márton követői nyomában

A Katolikus Kulturális Hetek programsorozat az idei évben "Szent Márton követői napjainkban" címet viseli. A pályázat keretében óvodánk dolgozói 2016. 10. 15-én Kakszentmártonra majd Váradszentmártonra látogattak el.

Kakszentmártonon lehetőségünk volt megtekinteni az ortodox és a római katolikus templomot és a helyiekkel interjút készítenünk. Megtudtuk a település történetét, miként kapcsolódik Szent Mártonhoz, a helyiek pedig tökös és libás recepteket is megosztottak velünk.

Váradszentmártonra késő délután érkeztünk meg, ahol szintén megtekintettük a katolikus templomot illetve helyi receptekkel is megismerkedhettünk.

Kirándulásunk során a balkányi Hókenyérke Sütőüzem felajánlásából kenyér adományt vittünk a meglátogatott települések  egyházainak és az interjút adó személyeknek.


Projektzáró ünnepség

PROJEKTZÁRÓ ÜNNEPSÉG

TÁMOP-3-3-8-B-12-2012-0081

2015.07.03-án projektzáró ünnepséget rendeztünk a József Attila Mûvelődési Házban.

Pásztor Lászlóné projektmenedzser köszöntötte a vendégeket, majd Balla Andrásné szakmai vezető értékelte a két év munkáját.

A meghívottak között volt Kocsis Fülöp érsek –metropolita, a  NYÍREGYHÁZI  EGYHÁZMEGYE meghívottai, Jaczkó Sándor esperes úr, a projekt szakmai megvalósítói, RENOMÉ ügyvezető igazgatója, szülők.

A tartalmas beszámoló után az állófogatás következett, amely kötetlen beszélgetéssel ért végett.

A tudatos tervezésnek és szervezésnek, valamint az egymásra épülő és egymást segítő munkánknak köszönhetően sikeresnek ítéljük meg projekt  megvalósítását. A rengetek ismeretet nyújtó tevékenységeken keresztül olyan sok hasznos ismeretekre, élményekre tettek szert a gyerekek, a szülők, és mi pedagógusok is amelyekre az elkövetkező időkben is tudunk építeni.

 

A gyümölcs olyan, amilyen a föld, a gyökér, a levegő és a levél - ezekből ered. Ezeket kell javítani, ha gazdagítani és biztosítani akarjuk a termést.”

 (Freinet: Máté mondásai)